Полша подкрепя идеята за пренаписване на Договора за Европейския съюз. Това

...
Полша подкрепя идеята за пренаписване на Договора за Европейския съюз. Това
Коментари Харесай

Полша настоява за пренаписване на Договора за ЕС

Полша поддържа концепцията за пренаписване на Договора за Европейския съюз. Това заяви в четвъртък, 14 октомври, заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски, представен от ТАСС. 

" Без подозрение това е излаз, който може да води европейската интеграция в вярната посока ", сподели той и акцентира, че  за нуждата от реформиране на контракта,  е призовал още преди няколко години водачът на ръководещата партия„ " Право и правдивост " “Ярослав Качински. 

" Ние разбираме проблемите във действието на Европейски Съюз. Основният проблем, с който се сблъскваме, е опитът да разтеглим компетентността на институциите отвън това, което е записано в контракта. Европейските институции пък се пробват да включат в своите пълномощия повече от това, което държавите-членки са им дали като пълномощия “, добави Яблонски.

„ Новият контракт би могъл да контролира компетенциите на институциите и  да очертае ясно обсега на активността на Съда на Европейски Съюз “, сподели той.  " Без подозрение би трябвало да обсъдим това, защото  днешното европейско законодателство не се зачита това на Полша или на други страни ", коментира Яблонски. 

" Ако през днешния ден европейските институции принуждават Полша да работи в несъгласие с нейната конституция, както постанови  Съда на Европейски Съюз -  полските съдилища да пренебрегват или нарушават личните си конституционни правила, това би се трансформирало в казус, който европейските институции биха употребявали в бъдеще за сходен метод към други държави-членки. Така ЕС ще се трансформира в супердържава. Много виновни политици схващат това ", сподели той.

Спорът сред Варшава и Брюксел

Конфликтът сред Полша и Европейския съюз за компетентността на европейските институции продължава от няколко години. Тя стартира с недоволството на Брюксел от промяната на полската правосъдна система. През декември 2017 година Европейската комисия стартира процедура поради нарушения на европейското законодателство против Полша.

В края на предходната година Съветът на Европейски Съюз и Европейският парламент се договориха да считат спазването на върховенството на закона като решителен аршин при разпределението на еврофондове за членовете на общността. Става въпрос  за всички средства от бюджета на Европейски Съюз, в това число и фондът за възобновяване на страните от Европейски Съюз след пандемията. Полша и Унгария, които постоянно са подложени на критика от Европейския съюз за различия с Брюксел поради спазването на върховенството на закона, се опълчиха.

На 7 октомври Конституционният съд на Полша, откакто прегледа настояването на премиера Матеуш Моравецки, удостовери несъответствието на правилото за доминиране на европейското право над наредбите на конституцията на републиката. Това решение провокира нова вълна от рецензии от страна на Брюксел и оферти за опцията да  лишат Полша от средства от европейските фондове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР